Javítás, Karbantartás

Tűzgátló nyílászárók és működtető rendszereik féléves karbantartása

Tűzgátló nyílászárók és működtető rendszereik féléves karbantartása

Tűzgátló nyílászárók és működtető rendszereik féléves karbantartása

A tűzggátló nyílászárók félévenkénti felülvizsgálata, és karbantartása védelmet nyújt az esetleges tűzesetek megelőzésére. Ezen nyílászárók elégtelen működése, a kapcsolódó szerkezetek, csukóhidraulikák, behúzó pántok, sorrendszabályozók hibája, súlyos anyagi károkhoz és tragédiákhoz vezethet.

Havonta kell ellenőrizni az üzemben tartónak

 OTSZ. előírás, hogy a tűzgátló nyílászárókat a készenlétben tartónak havonként ellenőriznie kell. Ezt képesítéstől függetlenül bárki elvégezheti. A havi ellenőrzésről egy rövid jegyzőkönyvet kell készíteni, ez a tűzvédelmi üzemeltetési napló, amit, a többi tűzvédelmi dokumentum, vagy az adott tűzgátló nyílászáró mellett kell tartani. Ennek az ellenőrzésnek a következőkre kell kiterjednie:

  • ajtó esetén, sérülésmentes-e az ajtólap és az ajtótok?
  • sérülésmentes-e a zárszerkezet?
  • megfelelően működik-e a kioldó szerkezet, kioldásra csukódik-e?
  • a falak nincsenek-e behorpadva a környéken?
  • ha becsuktuk a nyílászárót, az utána akadálymentesen visszanyitható-e?

Mi is tehetünk a biztonságért

Érdemes az éves tűzriadó gyakorlat során is megfigyelni a tűzgátló kapuk és ajtók működését a riasztás során is, és ha bármilyen eltérést, rendellenességet tapasztalunk, akkor azt azonnal tudatni kell a nyílászárók üzemeltetőivel.

Rendelet írja elő

 Kevesebben tudják, hogy a félévenkénti felülvizsgálatot rendelet írja elő. Az új OTSZ 254/2014. (XII.5.) BM rendeletének XX.fejezet, 126.pont előírása szerint, ezt a felülvizsgálatot és karbantartást, csak érvényes tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvánnyal rendelkező személy végezheti.

A szakember szintén felülvizsgálja a nyílászáró, és környékének látható sérüléseit, az ajtólapon található esetleges sérüléseket. A megelőző karbantartás a felülvizsgálattal egy időben történik, ennek keretein belül a szakember, kisebb helyi javításokat is el tud végezni. Ilyen például a pántok és a behúzó szerkezet olajozása vagy finomhangolása. Amennyiben a tűzgátló nyílászáróval nagyobb probléma van, úgy a felülvizsgáló javasolhatja annak a javítását, esetleg cseréjét is.

Sokba kerül, ha elmulasztjuk

Az illetékes Katasztrófavédelmi kirendeltség, a közelmúlt tűzesetei miatt, kiemelten ellenőrzi a tűzgátló ajtók megfelelőségét, és a felülvizsgálatok megtörténtét. A bírság a felülvizsgálat elmulasztása esetén, 30.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig terjedhet.