Tűzgátló nyílászárók

Pánik Funkció: menekülési útvonalban, pánikrúddal vagy csak pánikzárral

Pánik Funkció menekülési útvonalban, pánikrúddal vagy csak pánikzárral

Mindenki járt már úgy, hogy elveszítette a kulcsait, és nem tudott bejutni az otthonába. Korábban ez jelentős problémát okozott, de ma már erre is van egy egyszerűbb megoldás, ez pedig a pánikzár. Azonban a pánikzár nem csak akkor lehet nagyon nagy áldás, ha nem tudunk bemenni a lakásunkba,
hanem akkor is, ha ki kell jutnunk onnan, például tűz esetén. Ilyenkor egy pánikzár, életet menthet.

Három fajtája van a pánikzárnak

A pánikzáraknak több fajtája van. Egész pontosan három. Az egyik fajta, belül kilincses, kívül gombos. Egy ilyen zár kívülről kulccsal nyitható, belül pedig egy mozdulattal kinyitható. A másik típusa a kívül-belül kilinccsel rendelkező pánikzár. Ilyen zár esetében kívülről csak kulccsal nyitható az ajtó, belülről viszont a kilincs lenyomásával nagyon egyszerűen ki lehet jutni. Ezen az elven működik a legtöbb vészkijárat. A harmadik változattal a lakossági felhasználásban nem igazán lehet találkozni, inkább a vészkijáratok esetében elterjedt. Ezen a típusú pánikzáron kívülről nem található kilincs, sem kulcs a bejutáshoz, bentről viszont gyorsan, és akadálymentesen távozhatunk.

Szinte bárhová felszerelhető a pánikzár vagy pánikrúd

Szerencsére, az ajtó anyagának milyensége nem befolyásolja a pánikzár felszerelését. Lehet az ajtó fa, műanyag, vagy bármilyen más anyagból, lehet rá pánikzárat szerelni. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy a tokprofil és a szárny egy síkban legyen, mert ha ez nem így van, akkor zár ellenoldalak kellenek, a méretkülönbség áthidalásához. Illetve egy nagyon fontos kritérium, hogy az ajtó, amire a pánikzár kerül, kifelé nyíljon.

 

Kérdése van?

Szaktanácsadó kollégáink akár telefonon vagy emailben is örömmel válaszolnak a
felmerülő kérdésekre!

Nincs rosszkérdés, csak fel nem tett kérdés van.