Tűzgátló nyílászárók

Hidraulikus ajtócsukók rásegítés a tűzgátló nyílászárók záródásához

Hidraulikus ajtócsukók rásegítés

 Vannak olyan helyzetek, amikor egy ajtónak nagyon gyorsan kell, vagy célszerű becsukódnia. Ilyenek lehetnek a lépcsőházak, iskolák, üzletek, irodaházak bejáratai, a tűzgátló ajtókon viszont életet menthet a hidraulikus ajtócsukó.  A hidraulikus ajtócsukók magas szintű megoldást nyújtanak a legkülönfélébb ajtók biztonságos csukására, így a tűzgátló ajtók csukódásának rásegítésére is kiválóan alkalmasak. 

Szigorúbb szabályozások

A tűzgátló ajtók esetében a szabályozások szigorúbbak, mint azoknál az ajtóknál, amelyek nem szolgálnak tűzvédelmi célt. A tűzgátló ajtóknál a rendszer részét képezik a hidraulikus ajtócsukók, törvény írja elő, hogy kötelező felszerelni rájuk. A sokak által ismert és kedvelt rugóspánt, a tűzgátló ajtók esetében nem megfelelő, az csak ritkán használt ajtókhoz ajánlott. Napi használatú ajtóknál gyári ajánlás hidraulikus ajtócsukó használata, mert a rugó megnyúlik a helytelen használat során.  A tűzgátló ajtókat nem szabad folyamatosan nyitva tartani, ezért a kitámasztás például egy ajtóékkel sem megfelelő megoldás, mert a tűzgátló nyílászárók kitámasztása, akadályozza a tűzgátlást, ezért, ez a megoldás is szabálytalan.

Miért szükséges a hidraulikus ajtócsukó?

A manuális ajtócsukóval felszerelt ajtókat sok esetben nehéz kinyitni, ami egy tűz esetén, akár végzetes is lehet. Ugyancsak nehéz lehet kinyitni egy idősebb embernek, vagy gyermeknek is, ezért van szükség hidraulikus ajtócsukóra. Ezek az ajtócsukók, automatikusan becsukják az ajtót, ezzel szolgálják a biztonságot. Az, hogy ez valóban meglegyen, a tűzgátló ajtóknál használt, hidraulikusan szabályozott ajtócsukók bevizsgálása és gyártása a DIN EN 1154 szabvány szerint történik.

További kérdése van, kérjük hívjon, vagy írjon nekünk és szakértő csapatunk mindenben segít, a tanácsadástól a beszerelésig!